HomeOplossingenMachine Vision
Machine Vision

Onze intelligente Vision oplossingen kunnen worden ingezet voor hoogwaardige kwaliteitscontrole. Met camera’s kunnen allerlei detectie- en controletaken worden uitgevoerd.

icon

Sneller en nauwkeuriger dan het menselijk oog

‘3D Bin-Picking’, maatcontroles, razendsnel meten of er wel een dop op iedere fles zit, controleren van lasnaden of bar- en QR-codes checken? Dit zijn slechts een paar praktijkvoorbeelden van door EKB ontworpen en geïnstalleerde Machine Vision systemen. De mogelijkheden daarvan zijn nu al uiterst veelzijdig, terwijl er dagelijks nieuwe opties bijkomen. Door ‘Deep Learning’ bijvoorbeeld en de inzet van ‘Artificial Intelligence’ (AI), waarmee nog snellere en intelligentere vision applicaties binnen bereik komen. Maar dat gaat niet vanzelf. Want ondanks het feit dat de hardware van vision systemen steeds betaalbaarder wordt, neemt de complexiteit van vision toepassingen alleen maar toe. De afgelopen jaren heeft EKB dan ook gericht geïnvesteerd in het opbouwen van know-how en ervaring op het gebied van Machine Vision technologie. Inmiddels is dit binnen EKB uitgegroeid tot apart specialisme.

Download hier onze Machine Vision brochure.

Whitepaper robotica en machine vision

De weg naar sneller, beter, economischer en betrouwbaarder produceren en controleren

Download hier
image description

Applicatiegericht engineeren

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de juiste werking van een Machine Vision systeem. Schaduwwerking, lichtkleur en -intensiteit bijvoorbeeld, detectiesnelheid, resolutie, scherptediepte en niet te vergeten de hoeveelheid data die door de hardware verwerkt moet worden. Machine Vision is dan ook veel meer dan het aanschaffen van een camera met bijbehorende software alleen. EKB start met het nauwkeurig analyseren en afbakenen van de (on)mogelijkheden en het vervolgens op basis hiervan engineeren van een degelijk systeemontwerp. Daarvoor hebben we ervaren System Engineers in huis die de mogelijkheden van vision systemen kennen en weten wat daarmee wel en niet in de praktijk mogelijk is. In principe kan alles dat met het menselijk oog kan worden waargenomen beter en sneller worden gedetecteerd met een Machine Vision systeem. Maar vooral de integratie met productielijnen, besturingssystemen en industriële robots vereist specifieke expertise die binnen de EKB organisatie beschikbaar is.

Scherp afbakenen

Met camera’s, in combinatie met specifieke belichtingsmethoden, kunnen allerlei detectie- en controletaken worden uitgevoerd. Cruciaal daarbij is om het vision systeem zo in te zetten dat dit precies de juiste informatie oplevert waaraan op dat moment behoefte is. Dat kan een complexe 3D meting zijn met de inzet van meerdere camera’s en lichtbronnen, maar ook een relatief eenvoudige 2D meting om te controleren of een onderdeel wel of niet aanwezig is. Het ontwikkelen van een voor de applicatie technisch en economisch optimale oplossing is precies de uitdaging waar de vision experts van EKB graag hun tanden in zetten.

Vision mogelijkheden

  • Lezen van bar- en datacodes
  • Kwaliteitscontrole op basis van 3D laser lijn triangulatie
  • Positionering/uitlijning op basis van 3D laser lijn triangulatie
  • Continu processen op basis van line-scan applicatie
  • Component verificatie
  • Patroonprojectie voor vlakheidsmetingen
  • 2D productpositie detectie
  • 3D productherkenning
  • 3D Stereo Vision kalibratie
Wilt u weten hoe Machine Vision kan bijdragen aan de kwaliteitscontrole van uw productie? Ons Vision team denkt graag met u mee!
Direct contact

Machine Vision in de praktijk

image description
MICHIEL DE LANGE
Heeft u een specifiek vraagstuk over uw productieproces? Wij denken graag mee over een oplossing op maat.
Direct contact Meer solutions