SCADA

Ontdek de functies van SCADA-systemen voor het beheren en controleren van industriële processen. Van real-time monitoring tot controle van apparatuur op afstand

SCADA

SCADA is een systeem dat vanuit een centrale locatie de controle houdt over industriële processen. Met SCADA verzamelt u gegevens in real-time, wat een duidelijk beeld geeft van hoe uw machines functioneren. Lees meer over hoe SCADA werkt en de vele voordelen die het biedt voor productieomgevingen.

Wat is SCADA?

SCADA staat voor Supervisory Control and Data Acquisition, oftewel toezichtcontrole en gegevensverzameling. Een SCADA-systeem maakt het mogelijk om industriële processen op afstand te monitoren en beheren. Het verzamelt real-time data via sensoren over onder andere machineprestaties, temperaturen, drukniveaus en het schakelen van machines. Deze informatie wordt naar een centrale server gestuurd, die de data analyseert zodat operators real-time inzicht krijgen in hoe de systemen en processen functioneren.

Waarvoor wordt SCADA gebruikt?

SCADA-systemen zijn onmisbaar in verschillende industrieën voor het continu monitoren van complexe industriële processen. Het systeem maakt het eenvoudig om het productieproces op afstand te bedienen en te bewaken. Werknemers kunnen honderden activiteiten tegelijk overzien, zonder elk apparaat op locatie te hoeven bezoeken.

SCADA wordt gebruikt voor de volgende toepassingen:

 • Processen zowel dichtbij als op afstand nauwkeurig controleren en beheren.
 • Real-time gegevens verzamelen, analyseren en visualiseren.
 • Apparatuur zoals sensoren, ventielen en pompen besturen.
 • Gebeurtenissen registreren voor latere raadpleging of rapportage.

Hoe werkt een SCADA-systeem?

Een SCADA-systeem integreert hardware en software om industriële processen van afstand te beheren. De volgende stappen leggen het proces gedetailleerd uit:

 1. Gegevens verzamelen:
  Remote Terminal Units (RTU’s) of PLC’s (Programmable Logic Controllers) zijn belangrijke databronnen binnen SCADA-systemen. Deze apparaten zijn in de industriële omgeving geplaatst en zijn direct verbonden met sensoren en actuatoren. RTU’s verzamelen data van de sensoren die inzicht geven in de operationele staat van de apparatuur.
 2. Communicatie:
  De verzamelde data wordt via een beveiligd netwerk naar de centrale server gestuurd. Dit kan zowel via kabels als draadloze verbindingen, afhankelijk van de omvang en geografische spreiding van de installatie.
 3. Data-analyse en visualisatie:
  Zodra de data bij de centrale server arriveert, vertaalt de SCADA-software deze naar bruikbare informatie. Deze informatie wordt getoond op schermen, in de controlekamer of op Human Machine Interfaces (HMI) bij de machine. Zo kunnen operators precies zien wat er speelt en indien nodig ingrijpen.
 4. Directe interactie en controle:
  Operators kunnen direct interacteren met en controle uitoefenen op de processen via het SCADA-systeem. Ze sturen commando’s naar de PLC’s en RTU’s om bijvoorbeeld machines aan of uit te zetten of instellingen te wijzigen, allemaal vanuit een centrale locatie. Dit zorgt voor een efficiënt beheer van de operaties zonder dat er fysiek iemand aanwezig hoeft te zijn bij de apparatuur.

Verbeter industriële processen met SCADA

Een SCADA-systeem kan een waardevolle aanvulling zijn om uw productieproces inzichtelijk te maken. Het laat zien welke verbeteringen mogelijk zijn, waardoor het diverse potentiële voordelen biedt. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Predictive maintenance: Door continu real-time gegevens te analyseren, voorspelt SCADA wanneer onderhoud nodig is, voordat storingen optreden. Dit voorkomt ongeplande stilstand en hoge onderhoudskosten.
 • Betere betrouwbaarheid: Real-time monitoring en controle verhogen de betrouwbaarheid van uw systemen, met minder onverwachte stilstanden en een stabieler productieproces.
 • Minder energie- en materiaalverbruik: SCADA beheert nauwkeurig het verbruik van energie en materialen, wat kosten bespaart en voor een efficiëntere bedrijfsvoering zorgt.
 • Beperking van menselijke fouten: SCADA stuurt belangrijke waarschuwingen direct door, ook naar mobiele apparaten. Dit vermindert menselijke fouten en daarmee samenhangende storingen en onderhoud.

SCADA in combinatie met PLC’s en HMI’s

SCADA, PLC‘s  (Programmable Logic Controllers) en HMI’s (Human Machine Interfaces) vormen samen een krachtige combinatie voor het beheer van industriële processen. Een SCADA-systeem stuurt het volledige productieproces of zelfs een hele fabriek aan, terwijl PLC’s de machines rechtstreeks bedienen.

De HMI is de plek waar operators daadwerkelijk met het systeem werken. Deze gebruiksvriendelijke interface maakt interactie tussen mens en machine mogelijk. Via de HMI bedienen operators de machines rechtstreeks en ontvangen ze essentiële informatie om de machineprestaties te monitoren.

Terwijl SCADA voornamelijk op de achtergrond werkt en grote hoeveelheden data verwerkt, is de HMI het onderdeel dat operators dagelijks zien en gebruiken. Deze combinatie maakt het mogelijk om complexe industriële processen makkelijk en efficiënt te besturen, wat belangrijk is om alles soepel te laten lopen en de productiviteit hoog te houden.

Optimaliseer uw productie met SCADA-software

Transformeer uw productiebeheer en -monitoring met de SCADA-software van EKB. Onze software engineers ontwikkelen op maat gemaakte SCADA-systemen die naadloos data verzamelen en uitwisselen. De gebruiksvriendelijke HMI toont deze data op overzichtelijke dashboards, waardoor operators snel en efficiënt kunnen reageren op veranderende situaties. Kies voor de geavanceerde SCADA-oplossingen van EKB en merk het directe verschil in je bedrijfsresultaten.