HomeOver onsGeschiedenis

Geschiedenis EKB

Wat begon als kleine producent van schakelkasten en bedieningspanelen, is in 5 decennia uitgegroeid naar een landelijke dienstverlener op het gebied van industriële automatisering met vijf vestigingen. 

 

 

De historie van EKB  

De geschiedenis van EKB Industriële Automatisering vindt zijn oorsprong in de hoofdstad. Op 1 april 1966 werd in Amsterdam, Marnixstraat 145, Electro Automatisering ETG opgericht door de heren J. van Klaveren en  T.H. Drüke. Vrij snel daarna sloot ook de heer L.J.M. Van der Velde zich aan bij de directie. In eerste instantie werd Electro Automatisering ETG opgericht als elektrotechnische groothandel ten behoeve van installateurs en industrie. Daarnaast kwam er steeds meer vraag uit de markt naar compleet gemonteerde en bedrade schakelkasten en bedieningspanelen. Daarmee werd het besluit genomen deze activiteiten in een aparte BV onder te brengen en was de oprichting van BV Electro Kastenbouw op 1 april 1971 een feit.

Inmiddels was het pand aan de Marnixstraat te klein geworden en was het bedrijf verhuisd naar de Amsterdamse Warmoesstraat 10. Ook dit pand bleek al snel te klein voor de groeiende activiteiten van Electro Automatisering en Electro Kastenbouw. De directie besloot in 1976 de hoofdstad te verlaten en een nieuw pand te bouwen in het Noord-Hollandse Beverwijk aan de Wijkermeerweg 23, een locatie met meer doorgroeimogelijkheden en een goede bereikbaarheid. Door de snelle groei werd dit pand ook al snel te klein. Uiteindelijk werd in 1987 een nieuw pand aan de Wijkermeerweg 29-31 betrokken, waar EKB Beverwijk en het hoofdkantoor van de EKB Groep nog steeds zijn gevestigd.

Waar de activiteiten van Electro Kastenbouw zich in eerste instantie vooral richtten op gebouw gebonden installaties, werd de focus na de verhuizing naar Beverwijk steeds meer verschoven naar industriële automatisering. Zo werden de activiteiten op het gebied van bedieningslessenaars en besturingen voor gebouwen automatisering steeds meer verlegd naar besturingen voor de machine en apparatenbouw.

Ondertussen breidde de Elektrotechnische Groothandel zich steeds verder uit over Nederland onder de bezielende leiding van de drie directeuren. Volgens latere directeur Adrie van Schie waren de drie oprichters “echte commerciële tijgers’. De goede relatie en persoonlijke contacten met klanten en leveranciers lagen ten grondslag aan het succes en de groei van het bedrijf.

Tussen 1976 en 1993 werden zes vestigingen van de elektrotechnische groothandel geopend, van Groningen tot Eindhoven, waarmee het bedrijf een landelijke dekking kon bieden. Het streven was om vanuit alle locaties een eenduidige dienstverlening aan te bieden, met eenzelfde gespecialiseerde technische kennis. Toch waren er ook regionale verschillen: de chemische industrie in het Botlekgebied heeft andere behoeftes dan bijvoorbeeld de zuivelindustrie in Friesland. Door hierop in te spelen, en door het hoge kennisniveau van het personeel, kon het bedrijf zich verder ontwikkelen en blijven groeien.

Met de aankoop van Electro Graus in 1986, met vestigingen in Maastricht en Roosendaal, werd Electro Automatisering nog verder uitgebreid. Dit bedrijf was gespecialiseerd in speciaal-kabels en schakelmateriaal voor de industrie en installateurs. In 1988 werd Electro Automatisering Energietechniek opgericht. Dit onderdeel hield zich voornamelijk bezig met het ontwikkelen van installaties voor kleinschalige energieopwekking, WKK installaties en noodstroomvoorzieningen. Deze onderneming viel, net als de eerste twee onderdelen, onder de holding Electro Automatisering. Ondertussen was de naam Electro Kastenbouw in 1991 gewijzigd in EKB Industriële Automatisering, omdat het bedrijf, naast het bouwen van panelen, zich ook steeds meer ging richten op het realiseren van turn-key projecten in de industriële automatisering.

In oktober 1989 hebben de drie directeur-eigenaren van de Holding Electro Automatisering de aandelen verkocht aan de Twentsche Kabel Holding (TKH). Enkele jaren daarna, in januari 1992, hebben de directieleden van het eerste uur, de heren Van Klaveren, Drüke en Van der Velde, hun directietaken overgedragen aan de heren Cor van Leeuwen, voorheen bedrijfsleider van EA in Zoeterwoude, en Adrie van Schie. Deze laatste was al sinds 1971 in dienst bij Electro Kastenbouw als chef werkplaats en via bedrijfsleider doorgegroeid naar directeur.

In 1998 werd ESB (Euro-Electro Systeembouw) in Leek overgenomen door EKB, hierdoor kreeg EKB een aanvulling op haar activiteiten in vorm van de productie van hoofdverdelers en MCC’s (motor control centers). Ook kreeg EKB hiermee meer toegang tot de zuivelindustrie in het noorden van Nederland, aangezien ESB ook gespecialiseerd was op het gebied van deze productieprocessen. Tevens werden de panelenbouw afdelingen van Electro Graus in Maastricht en die van Electro Automatisering in Leeuwarden ook aan EKB toegevoegd. Zo was EKB nu ook in Noord- en Zuid-Nederland vertegenwoordigd.

Adrie van Schie aanvaardde in 2001 de functie van algemeen directeur van de Twentsche Kabelfabrieken in Haaksbergen. Na zijn vertrek werden Dirk Huisman en Marc van Leuven aangesteld als directeur van EKB waar inmiddels ook EA Energie Techniek onder viel. Beide directeuren rapporteerden rechtstreeks aan de TKH Group.

Geheel volgens de filosofie van de grondleggers breidde EKB zich verder uit door het openen van nieuwe vestigingen en creëerde op deze manier landelijke dekking. De vestigingen in Leek en Leeuwarden groeiden ook langzamerhand uit hun jasje en in 2006 werd besloten deze vestigingen in een nieuw pand in Drachten onder te brengen onder de naam EKB Noord. Een jaar later, in 2007,  werd ook een nieuwe vestiging in Bunnik geopend, die zich specialiseerde in MES Software, onder leiding van Michiel de Lange.

Met de overname van AVO Techniek uit Someren in 2008 werd EKB Zuid geboren. AVO Techniek was gespecialiseerd in besturingstechniek voor machines en procesinstallaties. Daarnaast bracht het bedrijf veel kennis op het gebied van motion control mee. De meest recente uitbreiding dateert van 2017, toen in Haaksbergen een vestiging werd opgestart van waaruit een specialistisch team zich bezig houdt met Machine Vision oplossingen.

In 2013 is Dirk Huisman met pensioen gegaan en heeft Michiel de Lange, die sinds 2010 ook tot de directie was toegetreden, samen met Marc van Leuven de leiding van de EKB Groep voortgezet. Na het vertrek van Marc van Leuven in 2018 werd Michiel de Lange algemeen directeur van EKB Groep B.V.

In vijftig jaar tijd is EKB uitgegroeid van een kleine paneelbouw afdeling in Amsterdam naar een landelijke dienstverlener op het gebied van industriële automatisering met vijf vestigingen in Nederland. Begonnen met een handjevol mensen heeft het bedrijf nu 200 enthousiaste en gedreven medewerkers in dienst met een passie voor industriële automatisering. Ook na vijftig jaar blijft EKB innoveren en nieuwe diensten en oplossingen ontwikkelen voor zijn klanten!

Integration partner of systeem integrator op het gebied van industriële automatisering. Zo noemt EKB zichzelf het liefst. Dat onderstreept dat wij onszelf niet zien als klant tegenover leverancier, of andersom, maar partner zijn van de Nederlandse industrie.
Contact opnemen