HomeOplossingenArtificial Intelligence

Artificial Intelligence

Artificial Intelligence is in alle mogelijke productiesituaties inzetbaar. Door het slim verzamelen en analyseren van data, kan de inzet van AI leiden naar predictive en condition based maintenance.

icon

Storingen voorkomen, output optimaliseren

Als multifunctionele systeemintegrator ondersteunt EKB bedrijven bij het ontwerpen, configureren, installeren, onderhouden en optimaliseren van productiesystemen. Artificial Intelligence (AI) technieken worden daarbij steeds vaker ingezet om onderhoudskosten te verlagen, storingen te voorkomen en de OEE te verhogen. Het op de juiste wijze verzamelen van cruciale productie-, machine- en productgegevens (data collecting) speelt een belangrijke rol om AI te kunnen toepassen.

Grote uitdaging daarbij is om dankzij ‘critical sampling’ niet te verdrinken in ‘terabytes of data’ waarvan het analyseren een welhaast onmogelijke opgave wordt. De truc is om precies de juiste data met de juiste frequentie te verzamelen. Door deze vervolgens te bewerken met intelligente (AI) filter- en analysesoftware, wordt het mogelijk om gedragingen en condities van machines en systemen betrouwbaar in beeld te brengen. Daarbij maken ‘self-learning’ en ‘supervised learning’ functies de toegepaste dedicated software almaar slimmer, waardoor de output steeds betrouwbaarder wordt en sneller beschikbaar is.

image description
EKB is Value Added Reseller voor de Vision Artificial Intelligence software van Neurala
Met de software van Neurala is relatief snel en eenvoudig Deep Learning toe te passen. Door samples toe te voegen, kan de gebruiker zelf het programma trainen.

Predictive en condition based maintenance

Artificial Intelligence is in alle mogelijke productiesituaties inzetbaar. Door het slim verzamelen en analyseren van data, afkomstig van motoren, besturingen, instrumenten, sensoren, camera’s, PLC’s en andere soortgelijke producten en productiesituaties (bench marking), legt AI bijvoorbeeld de basis voor betrouwbare levensduurvoorspellingen. Door op de verzamelde data specifieke algoritmen los te laten, kan op grond van de aard en mate van belasting en het actuele slijtagepatroon in een steeds vroeger stadium worden voorspeld wanneer bijvoorbeeld een pomp, klep, elektromotor of machine, storingen zal gaan vertonen. Hierdoor is het mogelijk om tijdig en op het meest ideale moment (bijvoorbeeld tijdens een geplande productiestop) een reparatie/revisie/vervanging uit te voeren, zodat dit geen nadelig effect heeft op de productievoortgang. Uiteindelijk leidt dit naar een ideale ‘predictive en condition based maintenance’ situatie. Dit is de meest efficiënte vorm van onderhoud. Iets wordt immers pas vervangen/geserviced als dit werkelijk noodzakelijk is. Niet te snel, maar ook zeker niet te laat!

Product- en productieoptimalisatie

Artificial Intelligence is ook een veelbelovende technologie om de kwaliteit van productieprocessen te verbeteren en de output te verhogen. Zo kan op basis van onderscheidende parameters van het eindproduct, door middel van ‘reverse analysis’ aan het begin van het productieproces met AI worden voorspeld wat het eindresultaat zal zijn qua producthoeveelheid, -samenstelling, -kwaliteit, etc. Hierdoor kan de productie stapsgewijs worden geoptimaliseerd, product- en kwaliteitsverlies worden voorkomen en de OEE worden gemaximaliseerd.

Uiteindelijk zullen ‘digitale ontwikkelingen’ als Artificial Intelligence, IIoT en Industrie 4.0 de basis leggen voor ‘de storingsvrije fabriek’.

Artificial Intelligence is al lang geen science fiction meer. Het is een veelbelovende techniek om de kwaliteit van productieprocessen te verbeteren en de output te verhogen. Wij vertellen u er graag meer over.
Direct contact
Artificial Intelligence kenmerken
  • Storingen voorkomen, output optimaliseren

    EKB ondersteunt bedrijven bij het ontwerpen, configureren, installeren, onderhouden en optimaliseren van productiesystemen. Artificial Intelligence (AI) technieken worden daarbij steeds vaker ingezet om onderhoudskosten te verlagen, storingen te voorkomen en de OEE te verhogen.

  • Predictive en condition based maintenance

    Door het slim verzamelen en analyseren van data, afkomstig van motoren, besturingen, instrumenten, sensoren, camera’s, PLC’s en andere soortgelijke producten en productiesituaties (bench marking), legt AI bijvoorbeeld de basis voor betrouwbare levensduurvoorspellingen.

  • Product- en productieoptimalisatie

    Artificial Intelligence is ook een veelbelovende technologie om de kwaliteit van productieprocessen te verbeteren en de output te verhogen. Hierdoor kan de productie stapsgewijs worden geoptimaliseerd, product- en kwaliteitsverlies worden voorkomen en de OEE worden gemaximaliseerd.

image description
MICHIEL DE LANGE
Heeft u een specifieke vraag over uw productieproces? Wij denken graag mee over een oplossing op maat.
Direct contact Meer over EKB