MES (Manufacturing Execution System)

Een door EKB geïnstalleerd en geconfigureerd MES systeem is de ruggengraat van elke producerende onderneming en legt de basis voor ‘Smart Manufacturing’.

Basis voor ‘Smart Manufacturing’

Een door EKB geïnstalleerd en geconfigureerd Manufacturing Execution System (MES) is de ruggengraat van elke producerende onderneming en legt de basis voor ‘Smart Manufacturing’. Met een MES systeem heeft u Real Time inzicht in uitgevoerde, geplande en lopende orders, materiaalstromen, machinebezettingen, geproduceerde aantallen, bereikte kwaliteitsniveaus, actuele personeelsbezetting/capaciteit, etc.

Met de MES oplossingen van EKB kunt u direct zien wat er is geproduceerd, of u achter- of juist voorloopt op de planning, of machines nog wel maximaal presteren, wat er waar fout is gegaan, of de afvalstroom conform verwachting is, hoeveel energie er is gebruikt, wat de werkelijke rendementen zijn en hoe hoog de actuele (en mogelijke) OEE is. Doordat in het MES is vastgelegd wat de theoretisch haalbare productiecapaciteit per machine/productielijn is, ziet u onmiddellijk of u wel het maximale uit de productie haalt en waar concrete mogelijkheden voor verbetering liggen.

Koppelen van ERP en MES

Snel en effectief kunnen verwerken van orders vereist een gestroomlijnde gegevensuitwisseling vanuit de administratieve laag (ERP) naar de fabrieksomgeving en vice versa. Met gebruikmaking, verbetering en uitbreiding van bestaande connecties, koppelt EKB de verschillende lagen aan elkaar, waarmee de basis wordt gelegd voor een papierloze productie-administratie. Veel handmatige ‘administratieve handelingen’ worden daardoor overbodig, wat erin resulteert dat orders efficiënter afgewikkeld worden en de doorlooptijd wordt verkort.

MES oplossingen

Naast de in eigen beheer ontwikkelde MES-oplossing: EKB Manufacturing Intelligence (EMI), heeft EKB veel ervaring met de implementatie en configuratie van MES-oplossingen van andere gerenommeerde leveranciers, waaronder GE en Aveva. Deze leveranciers ontwikkelen en leveren al sinds jaar en dag MES-oplossingen voor het snel en flexibel vastleggen en verwerken van gegevens op het gebied van productie en kwaliteit. In nauwe samenwerking met deze partijen zorgt EKB voor de implementatie van de MES-systemen inclusief consultancy, configuratie, inbedrijfstelling, projectmanagement, scholing en training. Daarmee legt EKB de solide basis voor een aantrekkelijke productiviteitstoename. Met het vervolgens uitvoeren van op maat gesneden service- en onderhoudscontracten zorgt EKB er bovendien voor dat de MES oplossingen foutloos blijven werken, up-to-date blijven en ‘meegroeien’ met de ontwikkelingen van de onderneming.

EKB zorgt, in nauwe samenwerking met haar partners, voor de implementatie en configuratie van MES-oplossingen. Wilt u ook meer inzicht in uw productie, neem dan contact met ons op!
Direct contact
Kenmerken MES-oplossingen
  • Real-time inzicht

    Met een MES systeem heeft u real-time inzicht in uitgevoerde, geplande en lopende orders, materiaalstromen, machinebezettingen, geproduceerde aantallen, bereikte kwaliteitsniveaus, actuele personeelsbezetting/capaciteit.

  • Koppelen van ERP en MES

    EKB zorgt voor een koppeling tussen het MES-systeem en de administratieve laag (ERP), waarmee de basis wordt gelegd voor een papierloze productie-administratie.

  • Samenwerking met betrouwbare leveranciers

    EKB heeft veel ervaring met de implementatie en configuratie van MES-oplossingen van gerenommeerde leveranciers, waaronder GE en Wonderware. Deze leveranciers ontwikkelen en leveren al sinds jaar en dag MES-oplossingen voor het snel en flexibel vastleggen en verwerken van gegevens op het gebied van productie en kwaliteit.

image description
MICHIEL DE LANGE
Heeft u een specifiek vraagstuk over uw productieproces? Wij denken graag mee over een oplossing op maat.
Direct contact Meer solutions