HomeDienstenPLC-SCADA

PLC-SCADA

PLC’s zijn het kloppend hart van machines en productielijnen. PLC’s worden ook vaak gecombineerd met SCADA systemen, waarmee machines en apparaten, maar ook complete fabrieken kunnen worden bewaakt/aangestuurd.

image description
Stappenplan PLC migratie
Waarom en wanneer is uw PLC aan vervanging toe? Stap nu over naar de nieuwste types PLC's!

Kloppend hart van machines en productielijnen

PLC’s (Programmable Logic Controllers) zijn de digitale werkpaarden van de industrie. Ze besturen onder andere machines, (gekoppelde)productielijnen en procesinstallaties, maar bijvoorbeeld ook bagage sorteerlijnen van luchthavens en dynamische attracties van pretparken. Van vooral ‘schakelende systemen’ zijn PLC’s de afgelopen decennia geëvolueerd tot intelligente besturingscomponenten op basis van krachtige microprocessortechniek. De functionaliteit zit met name in de combinatie van op maat geschreven software en (insteek)modules voor het aansluiten van sensoren, schakelende componenten en het uitwisselen van gegevens met andere systemen via industriële bussystemen zoals Profibus, Profinet en Modbus. EKB heeft veel ervaring met het configureren, installeren en programmeren van Siemens PLC’s (Simatic), maar ook met PLC systemen van Allen-Bradley (Rockwell) en andere leveranciers.

Safety PLC’s

Om te kunnen voldoen aan de huidige veiligheidseisen en de geldende wetgeving die is gericht op de bescherming van mens, machine en omgeving, worden de meeste installaties tegenwoordig voorzien van ‘Safety PLC’s’. Dit zijn een speciale PLC’s die zijn gecertificeerd voor het uitvoeren van veiligheid gerelateerde functies. Dergelijke PLC-systemen zijn vrijwel altijd fail-safe uitgevoerd en moeten voldoen aan de voorgeschreven minimale SIL-kwalificatie. EKB weet welke eisen er op dit vlak aan industriële besturingssystemen in specifieke toepassingen worden gesteld en vertaalt deze in een betrouwbaar veiligheidssysteem op basis van dergelijke ‘Safety-PLC’s’.

HMI en SCADA

PLC’s worden ook vaak gecombineerd met SCADA systemen. SCADA staat voor Supervisory Control And Data Acquisition en omvat het verzamelen, verwerken, doorsturen en zichtbaar maken van meet- en regelsignalen die afkomstig zijn van machines en processen. Via een SCADA systeem kunnen machines en apparaten, maar ook complete fabrieken worden bewaakt/aangestuurd. Ook kunnen met SCADA software gedetailleerde rapporten worden  geproduceerd en kan men er alarmeringen mee beheren en setpoints instellen. Met SCADA-oplossingen van EKB kunnen meetgegevens eenvoudig worden uitgewisseld en via een HMI (Human Machine Interface) via dashboards op beeldschermen worden gepresenteerd aan operators. Het helder en duidelijk indelen en vormgeven van HMI’s is een apart specialisme binnen EKB.

Lees hier meer over HP-HMI

 

Door het vervangen van stand-alone systemen door een oplossing gebaseerd op een netwerk structuur, kunnen hoge licentiekosten bespaard worden. We helpen u graag met advies en inrichting van het OT-netwerk. Uiteraard houden we rekening met de eisen die gesteld worden aan cyber security in de gekozen oplossing.
Direct contact
Kenmerken PLC-SCADA
  • Ervaring met verschillende leveranciers

    EKB heeft veel ervaring met het configureren, installeren en programmeren van Siemens PLC’s, maar ook met PLC systemen van Alan Bradley, Rockwell en andere leveranciers.

  • Safety PLC's

    Om een veilige werking van de hoofdbesturingssystemen (DCS, PCS) te controleren, moeten veel bedrijven, afhankelijk van de vereiste SIL-kwalificatie (Safety Integrity Level), beschikken over een apart veiligheidssysteem. De basis hiervan vormen speciaal hiervoor ontworpen ‘Safety PLC’s’.

  • Combinatie met HMI

    Met SCADA-oplossingen van EKB kunnen meetgegevens eenvoudig worden uitgewisseld en via een HMI (Human Machine Interface) via dashboards op beeldschermen worden gepresenteerd aan operators. Het helder en duidelijk indelen en vormgeven van HMI’s is een apart specialisme binnen EKB.

image description
MICHIEL DE LANGE
Heeft u een specifieke vraag over uw productieproces? Wij denken graag mee over een oplossing op maat.
Direct contact Meer solutions