HomeDienstenCybersecurity

Cybersecurity in de industrie

Met een goede cybersecurity houdt u de kans op schade door cybercriminaliteit zo klein mogelijk. EKB helpt om uw cybersecurity te laten voldoen aan NIS2.

 

Cybersecurity

Cybersecurity is belangrijker dan ooit. Steeds meer systemen zijn via een internetverbinding aan elkaar gekoppeld om uw interne processen soepel te laten verlopen. Wanneer uw systemen niet goed zijn beveiligd tegen cyberaanvallen kan uw bedrijf financiële en imagoschade oplopen. Goede cybersecurity is essentieel om uw organisatie te beschermen tegen verstoring van uw bedrijfsprocessen, diefstal van gegevens en verlies van vertrouwen bij klanten en partners.

Wat is cybersecurity?

Cybersecurity omvat alle activiteiten en technologieën die worden gebruikt om computersystemen, netwerken en gegevens te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en cyberaanvallen. In een wereld waar remote access steeds vaker voorkomt, is het cruciaal dat organisaties hun systemen goed beveiligen tegen deze bedreigingen. De beveiliging van het Internet of Things (IoT security) maakt deel uit van de cybersecurity. IoT-apparaten, zoals slimme thermostaten en beveiligingscamera’s, zijn vaak verbonden met bedrijfsnetwerken en kunnen een zwakke schakel vormen als ze niet goed zijn beveiligd.

Cybersecurity bestaat uit verschillende maatregelen om het risico op ongeautoriseerde toegang zo klein mogelijk te maken. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van firewalls, antivirussoftware, encryptie en het regelmatig uitvoeren van updates.

EKB helpt u met cybersecurity

De wet- en regelgeving rondom cybersecurity (zie het kader onderaan deze pagina) is recent aangescherpt. Hierdoor moeten steeds meer organisaties voldoen aan strenge eisen op het gebied van cybersecurity. EKB helpt u graag bij de inrichting van de cybersecurity van uw bedrijf. Onze specialisten hebben jarenlang ervaring met het opzetten van cybersecurity-systemen die aansluiten bij de specifieke wensen en eisen van organisaties. Zo helpen we u om te voldoen aan de regelgeving op het gebied van cybersecurity en voorkomt u financiële schade en imagoschade.

Onze werkwijze

Aan de hand van een persoonlijk kennismakingsgesprek inventariseren we uw specifieke behoeften en de activiteiten binnen uw organisatie. Vervolgens voeren we bij u op locatie een grondige cybersecurity risk assessment uit. Hieruit komt naar voren hoe weerbaar uw organisatie is tegen cyberaanvallen en hoe groot de schade is als dit gebeurt. Op basis van de risk assessment formuleren we actiepunten en aanbevelingen om uw cybersecurity te versterken. Omdat cybersecurity maatwerk is, zorgen we dat de aanbevelingen naadloos aansluiten op de behoeften van uw organisatie. Onze specialisten kunnen u daarna ook volledig ontzorgen door de aanbevolen acties uit te voeren. Denk aan het schrijven van de software en de configuratie van de beveiligingssoftware.

Expert op het gebied van cybersecurity

EKB is een expert op het gebied van cybersecurity. Onze specialisten hebben uitgebreide kennis op de verschillende deelgebieden van cybersecurity. Zij kunnen u ondersteunen met expertise op de volgende vlakken:

  • Assetmanagement
  • Cybersecurity risk assessment
  • Maken en beheren van back-ups
  • Migratie van oude naar nieuwe systemen
  • Disaster recovery (actiepunten met gedetailleerde procedures voor als u getroffen bent door een cyberaanval)
  • Veilige opzet van remote acces van uw data, apparaten en systemen

 De voordelen van EKB

De specialisten van EKB hebben jarenlange ervaring met het creëren van op maat gemaakte oplossingen voor cybersecurity. We werken onder andere voor bedrijven in kritieke sectoren, zoals de voedingsindustrie, energiesector en de olie- en gasindustrie. Uiteraard helpen we u ook graag als uw bedrijf in een andere branche werkzaam is. Bij EKB kunt u rekenen op:

  • Een totaaloplossing: EKB levert de hardware en software, verzorgt de configuratie van de software en bouwt het systeem voor u op
  • Preventie van hacks en andere cyberaanvallen
  • Service Level Agreement: als u vragen heeft kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week bellen met onze ServiceDesk: 088 – 600 50 00

Wilt u meer weten over cybersecurity of wilt u weten hoe wij uw organisatie kunnen helpen bij de inrichting van de cybersecurity? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten helpen u graag verder!

Wist u dat industriële besturingssystemen ook gehackt kunnen worden en dat dit enorme gevolgen kan hebben voor uw bedrijf, zowel op operationeel, juridisch en financieel gebied? Behoud de controle over uw operationele systemen en laat onze experts een quickscan uitvoeren!
Direct contact

Wetten en richtlijnen voor cybersecurity

Er zijn verschillende wetten en richtlijnen op het gebied van cybersecurity. Waar richtlijnen niet bindend zijn, is uw organisatie verplicht om te voldoen aan wet- en regelgeving die van toepassing is op uw bedrijf. Hieronder leest u meer over de belangrijkste richtlijnen en wetten die gelden voor cybersecurity.

Wbni

De Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni) is een Nederlandse wet die de Europese NIS-richtlijn implementeert. Deze wet is gericht op het verbeteren van de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen van bedrijven die essentiële diensten aanbieden. Denk aan organisaties in de energie-, transport- en financiële sectoren, maar ook digitale dienstverleners zoals online marktplaatsen, zoekmachines en clouddiensten. Bedrijven die onder de Wbni vallen, moeten passende beveiligingsmaatregelen nemen en ernstige incidenten melden aan de bevoegde autoriteit (dit is vaak een ministerie). De wet heeft als doel om de continuïteit en betrouwbaarheid van essentiële diensten te waarborgen door een betere bescherming tegen cyberaanvallen.

IEC 62443

IEC 62443 is een internationale serie normen die richtlijnen biedt voor de beveiliging van industriële automatiserings- en controlesystemen. Deze normen richten zich op verschillende niveaus binnen de industrie, waaronder fabrikanten, systeemintegratoren en eindgebruikers. IEC 62443 gaat onder andere in op risicobeoordeling (risk assessment), implementatie van beveiligingsmaatregelen en het beheer van beveiligingsprogramma’s. Organisaties die hun cybersecurity inrichten volgens de richtlijnen voor IEC 62443 zijn al goed voorbereid op de aankomende wetgeving van de NIS2-richtlijn.

NIS2 (Cyberbeveiligingswet)

Vanaf september 2024 is de nieuwe NIS2-richtlijn van kracht en vanaf het derde kwartaal van 2025 moeten organisaties die onder deze wetgeving vallen aan de bijbehorende eisen voldoen. De NIS2-richtlijn is een nieuwe Europese regelgeving die de oorspronkelijke NIS-richtlijn uitbreidt en versterkt. Deze richtlijn stelt strengere eisen aan de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen voor een bredere groep sectoren, waaronder energie, transport, gezondheidszorg en digitale infrastructuur.

NIS2 heeft als doel om een hoger niveau van weerbaarheid tegen cyberaanvallen in de Europese Unie te bereiken. Bedrijven die onder NIS2 vallen, moeten robuuste cybersecurity-maatregelen implementeren. Ook moeten deze organisaties een plan opstellen voor als ze worden getroffen door een cyberaanval (disaster recovery plan) en incidenten rapporteren aan nationale autoriteiten. NIS2 richt zich op de gehele toeleveringsketen. Dit betekent dat de richtlijn ook geldt voor organisaties die niet te typeren zijn als essentieel, maar wel zaken doen met deze partijen. Hierdoor kunnen ook kleine toeleveranciers te maken krijgen met de verplichtingen van de NIS2-richtlijn. Voor hen is het belangrijk om zich voor te bereiden op de risico’s van een supply chain attack; een cyberaanval die zich richt op kwetsbaarheden in de systemen en processen van toeleveranciers om toegang te krijgen tot organisaties binnen kritieke sectoren.

Lees hier meer over NIS2.