HomeOplossingenMotion & Control

Motion & Control in de industrie en machinebouw

Automatiseer uw machines en productielijnen op maat met Motion & Control van EKB voor een hoge technische beschikbaarheid van machines en productielijnen.

icon

Motion & Control

Motion & Control is de sleutel tot precisie in beweging. Motion control speelt een cruciale rol bij machines die gelijktijdige bewegingen uitvoeren en een nauwkeurige onderlinge samenwerking vereisen. Voor een efficiënte productie in elke gewenste seriegrootte is een flexibel productiesysteem nodig dat minimale omsteltijden combineert met hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Bij EKB verzorgen we alle werkzaamheden binnen de complete aandrijflijn, van engineering tot realisatie. Daarbij optimaliseren we het dynamische gedrag van de toepassing en beperken we het energieverbruik tot een minimum.

Een optimale OEE met innovatieve machine-ontwikkeling

Heeft u een bedrijf in de productie of machinebouw? Dan weet u als geen ander hoe belangrijk een hoge Overall Equipment Effectiveness (OEE) is. Een hogere efficiëntie van uw productiemachines resulteert namelijk in hogere opbrengsten, lagere kosten en dus meer winst. Bij EKB hebben we jarenlange ervaring in het gebruik van intelligente besturingen met slimme koppelingen tussen machines, systemen en netwerken (Profinet, Profibus, IIoT, Industrie 4.0). Hierdoor kunnen wij motion control maatwerkoplossingen leveren die voldoen aan uw specifieke behoeften.

Machineveiligheid

Voorkomen is beter dan genezen, vooral als het gaat om machineveiligheid. Daarom keuren en testen wij alle machines om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de geldende veiligheidsnormen en richtlijnen Onze engineers voeren een uitgebreide risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E) uit om potentiële gevaren te identificeren en te minimaliseren. Mocht er zich toch een situatie voordoen waarin de machineveiligheid in het geding is, dan zullen wij altijd adviseren en passende maatregelen nemen om de veiligheid te waarborgen. Zo zorgen wij ervoor dat uw operators en medewerkers kunnen werken in een veilige omgeving.

Onze diensten

EKB biedt een breed scala aan diensten aan binnen het gehele Motion & Control-proces. Hier zijn enkele voorbeelden van de werkzaamheden die we aanbieden binnen motion control:

 • Complete roterende druklijnen
 • Rotary die cutters
 • Retrofits voor doekloop-regelingen en verstellingen van drukmachines
 • Op- en afwikkelingen bij onder andere folieverwerkingsmachines
 • Toepassing van flexibele CAM-profielen bij diverse productiemachines in de voedsel-, dranken- en metaalindustrie
 • Meten en vastleggen van koppeltoeren-krommes van de aandrijvingen
 • Vastleggen van de functies van diverse assen en de relatie tussen de assen (onder andere Camming)
 • Vastleggen van vereiste veiligheidsfuncties (onder andere STO en safe motion)
 • Koppeling met PLC, HMI en diverse robotica-controllers
 • Uitzoeken van passende servodrives en motoren
 • Identificeren van risico’s en het bieden van fallback-opties
 • Bieden van retrofit-oplossingen voor Siemens Simatic- en Bosch Rexroth Indramat-machines

Gebruik uw eigen machines langer met retrofit 

Naast maatwerk op het gebied van machine- en paneelbouw, bieden wij ook retrofit-oplossingen om verouderde machines te blijven gebruiken. Zelfs als bepaalde onderdelen niet meer verkrijgbaar zijn. Wij passen uw bestaande machines aan met de nieuwste technologieën en functies, waardoor ze niet alleen langer meegaan, maar ook efficiënter en productiever worden. Dit proces omvat het vervangen of toevoegen van componenten zoals besturingssystemen, motoren en aandrijvingen.

Meer over Retrofit

Complete Motion & Control-proces

Met onze oplossingen op het gebied van Motion & Control bent u altijd verzekerd van een betrouwbaar productiesysteem. Of het nu gaat om een nieuw te bouwen machine of productielijn of om het upgraden van bestaande machines; wij zorgen ervoor dat uw machines en systemen efficiënter, veiliger en betrouwbaarder functioneren. Heeft u ook een vraagstuk op het gebied van aandrijven en besturen? Of over motion control drives? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via motion@ekb.nl. Wij helpen u graag!

In productie omgevingen wordt servotechniek/motion steeds vaker ingezet. Door de groeiende complexiteit is het belangrijk een ervaren Systeem Integrator in Industriële Automatisering in te zetten. Bij EKB bent u hiervoor aan het juiste adres!
Direct contact

Motion & Control in de praktijk