HomeOplossingenMotion & Control

Motion & Control in de industrie en machinebouw

Automatiseer uw machines en productielijnen op maat met Motion & Control van EKB voor een hoge technische beschikbaarheid van machines en productielijnen.

icon

Motion & Control

Motion & Control is de sleutel tot precisie in beweging. Het speelt een cruciale rol bij machines die gelijktijdige bewegingen uitvoeren en een nauwkeurige onderlinge samenwerking vereisen. Voor een efficiënte productie in elke gewenste seriegrootte is een flexibel productiesysteem nodig dat minimale omsteltijden combineert met hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Bij EKB verzorgen we alle werkzaamheden binnen de complete aandrijflijn, van engineering tot realisatie. Daarbij optimaliseren we het dynamische gedrag van de toepassing en beperken we het energieverbruik tot een minimum.

Een optimale OEE met innovatieve machine-ontwikkeling

Heeft u een bedrijf in de productie of machinebouw? Dan weet u als geen ander hoe belangrijk een hoge Overall Equipment Effectiveness (OEE) is. Een hogere efficiëntie van uw productiemachines resulteert namelijk in hogere opbrengsten, lagere kosten en dus meer winst. Bij EKB hebben we jarenlange ervaring in het gebruik van intelligente besturingen met slimme koppelingen tussen machines, systemen en netwerken (Profinet, Profibus, IIoT, Industrie 4.0). Hierdoor kunnen wij maatwerkoplossingen leveren die voldoen aan uw specifieke behoeften.

Machineveiligheid

Voorkomen is beter dan genezen, vooral als het gaat om machineveiligheid. Daarom keuren en testen wij alle machines om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de geldende veiligheidsnormen en richtlijnen Onze engineers voeren een uitgebreide risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E) uit om potentiële gevaren te identificeren en te minimaliseren. Mocht er zich toch een situatie voordoen waarin de machineveiligheid in het geding is, dan zullen wij altijd adviseren en passende maatregelen nemen om de veiligheid te waarborgen. Zo zorgen wij ervoor dat uw operators en medewerkers kunnen werken in een veilige omgeving.

Onze diensten

EKB biedt een breed scala aan diensten aan binnen het gehele Motion & Control-proces. Hier zijn enkele voorbeelden van de werkzaamheden die we aanbieden:

 • Complete roterende druklijnen
 • Rotary die cutters
 • Retrofits voor doekloop-regelingen en verstellingen van drukmachines
 • Op- en afwikkelingen bij onder andere folieverwerkingsmachines
 • Toepassing van flexibele CAM-profielen bij diverse productiemachines in de voedsel-, dranken- en metaalindustrie
 • Meten en vastleggen van koppeltoeren-krommes van de aandrijvingen
 • Vastleggen van de functies van diverse assen en de relatie tussen de assen (onder andere Camming)
 • Vastleggen van vereiste veiligheidsfuncties (onder andere STO en safe motion)
 • Koppeling met PLC, HMI en diverse robotica-controllers
 • Uitzoeken van passende servodrives en motoren
 • Identificeren van risico’s en het bieden van fallback-opties
 • Bieden van retrofit-oplossingen voor Siemens Simatic- en Bosch Rexroth Indramat-machines

Gebruik uw eigen machines langer met retrofit

Naast maatwerk op het gebied van machine- en paneelbouw, bieden wij ook retrofit-oplossingen om verouderde machines te blijven gebruiken. Zelfs als bepaalde onderdelen niet meer verkrijgbaar zijn. Door retrofit toe te passen, kunt u uw vertrouwde machines upgraden zonder ze volledig te vervangen. Zo verlengt u de levensduur van uw machines en bespaart u tegelijkertijd op de kosten die u anders zou besteden aan de aanschaf van een nieuwe machine.

Retrofit voor servobesturing van Bosch Rexroth Indramat

Bevat uw huidige machine onderdelen van Bosch Rexroth Indramat, zoals PPC, DKC, DKS, CLM of MSK? Dan zijn deze tegenwoordig waarschijnlijk niet meer verkrijgbaar. Dit kan een uitdaging vormen voor het behoud van de functionaliteit van uw machines. Bij EKB kunnen wij u echter een alternatief bieden. Als Solution Partner van Bosch bieden wij retrofit-oplossingen, zodat uw servobesturing weer optimaal kan presteren. Ontdek de mogelijkheden van EKB voor uw Bosch Rexroth machines.

Retrofit voor een PLC van Siemens Simatic

Siemens biedt geen officiële ondersteuning meer voor hun Simatic S5-serie. Dit betekent dat zij hiervoor geen reserveonderdelen of reparaties meer aanbieden. Maakt u zich echter geen zorgen als u een PLC van Siemens Simatic S5 gebruikt. Als gecertificeerd Solution Partner van Siemens kunnen wij door middel van retrofit uw Simatic S5-systeem omzetten naar het recentere S7. We beschikken over diepgaande kennis en ervaring met de verschillende installatieversies en kunnen u adviseren over de optimale wijzigingen voor uw specifieke situatie. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe u uw eigen machines langer kunt gebruiken met retrofit.

Complete Motion & Control-proces

Met onze oplossingen op het gebied van Motion & Control bent u altijd verzekerd van een betrouwbaar productiesysteem. Of het nu gaat om een nieuw te bouwen machine of productielijn of om het upgraden van bestaande machines; wij zorgen ervoor dat uw machines en systemen efficiënter, veiliger en betrouwbaarder functioneren. Heeft u ook een vraagstuk op het gebied van aandrijven en besturen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via motion@ekb.nl. Wij helpen u graag!

In productie omgevingen wordt servotechniek/motion steeds vaker ingezet. Door de groeiende complexiteit is het belangrijk een ervaren Systeem Integrator in Industriële Automatisering in te zetten. Bij EKB bent u hiervoor aan het juiste adres!
Direct contact

Motion & Control in de praktijk

image description
MICHIEL DE LANGE
Heeft u een specifiek vraagstuk over uw productieproces? Wij denken graag mee over een oplossing op maat.
Direct contact Meer solutions