HomeBusiness casesAutomatisch kratten drogen
Motion & Control

Automatisch kratten drogen

 

 

Krattendroogmachine

Sanders Machinebouw kreeg de vraag van een producent van kunststof kratten, die in supermarkten worden gebruikt om groente en fruit uit te stallen, om een machine te ontwikkelen om de kratten te drogen na het wassen. Na gebruik worden deze kratten verzameld op een centraal punt en gaan ze door een gigantisch wassysteem om al het vuil eruit te wassen. Daarna moeten deze kratten gedroogd worden, omdat achtergebleven restvocht kan zorgen voor beschimmelde producten. Vaak worden producten gedroogd door middel van blaasmachines. Deze verbruiken echter heel veel energie en daarom vroeg de klant nadrukkelijk om na te denken over een andere methode. Daarbij had de klant een aantal meetbare doelstellingen: per uur moeten 3.000 kratten gedroogd worden en het restvochtpercentage moet omlaag van 12 naar 8 gram. Daarnaast de nadrukkelijke wens om de restenergie te regenereren met ongeveer 50%.

Sanders Machinebouw ontwikkelde een machine die de kratten droogt door middel van centrifugeren. EKB was verantwoordelijk voor de machinebesturing en de aandrijvingen voor het centrifugeren met behulp van Bosch motoren. Een Fanuc robot pakt 4 kratten tegelijkertijd op , waarna de kratten met een enorme snelheid gedroogd worden. De kratten versnellen binnen 0,75 seconde van 0 tot 800 toeren en weer terug naar 0 in 0,75 seconde. De energie die opgewekt wordt door het remmen, wordt opgeslagen. Het regenereren van de energie resulteerde in een reductie van 100 kW / uur in de oude situatie naar 5 kW / uur, wat een enorm positief resultaat was. De machine verdient zich daarom enorm snel terug. Daarnaast zijn de restvloeistoffen op de kratten verminderd met 90%. Alle doelstellingen van de klant zijn dus behaald en zelfs overtroffen!

Langdurige samenwerking

De start van de samenwerking tussen Sanders Machinebouw en EKB gaat al zeker 40 jaar terug. De kracht van de samenwerking zit volgens Stefan Van den Nieuwenhof, algemeen directeur van Sanders Machinebouw, in het feit dat Sanders en EKB vergelijkbare en gelijkwaardige bedrijven zijn. “Beide bedrijven hebben een platte structuur,  zijn zeer toegankelijk en kennen een open en duidelijke communicatie, zowel intern als tussen de bedrijven onderling. We denken in oplossingen en we denken  met elkaar mee, dat maakt dat 1 + 1 = 3, een echt partnerschap.”

Vooral bij grote en complexe projecten begint de samenwerking al helemaal aan het begin van het traject. De klant legt meestal een simpele vraagstelling neer voor een probleem waar hij een oplossing voor zoekt. Uit het niets moet een speciaal machine worden ontwikkeld, met de daarbij behorende besturing. “Dan heb je een partner hard nodig, om samen naar een functionerende oplossing toe te kunnen groeien”, aldus Van den Nieuwenhof. De ontwikkeling van de krattendroogmachine is hier een goed voorbeeld van.

"Als EKB hebben we diverse langlopende samenwerkingen met een aantal van onze klanten. Eigenlijk is er niet zozeer sprake van een klant-leverancier relatie, maar meer van een partnerschap, waarin beide partners elkaar versterken."
Direct contact