HomeBusiness casesSubseakabels van tientallen kilometers lang
PLC-SCADA

Subseakabels van tientallen kilometers lang

 • Ontwikkelen van totale fabrieksbesturing
 • Centrale besturing gebaseerd op Siemens S7-1500F
 • SCADA omgeving ingericht volgens de principes van High Performance HMI

Subseakabels van tientallen kilometers lang

EKB heeft een prominente rol gespeeld in de totstandkoming van de besturingssystemen van de nieuwe kabelfabriek van TKF in Lochem. Dan praten we onder meer over de machinebesturingen, safety systemen, systemen voor visualisatie en bediening en systemen voor data opslag/archivering.

Overall concept voor de besturingslagen

In samenwerking met TKF is het overall concept voor de besturingslagen uitgewerkt. Het doel was te komen tot een centraal bestuurbare en uiteraard ook zeer veilige fabriek. Naast transportsystemen voor de kilometers lange kabels, de rolbanen met rupsen, zijn er verschillende bewerkingsmachines, waaronder de belangrijke ‘samenslagmachine’. Ook heeft EKB de instellingen van de trekbankbesturing ontwikkeld. Een aantal speciaal voor TKF gebouwde machines beschikt over een eigen NC besturing die de feitelijke machinebewegingen aansturen. Deze machinebesturingen hangen via een netwerk aan de centrale besturing die de totale procesvoortgang stuurt en bewaakt. De kabels worden in verschillende bewerkingsstappen geproduceerd. Voor de kernen worden kabels vanuit een coiling systeem naar de bewerkingsmachine geleid en vervolgens weer opgevangen door een ander coiling systeem.

Besturing gebaseerd op Siemens S7-1500F

De centrale besturing is gebaseerd op Siemens PLC hardware, S7-1500F, gecombineerd met een bovenliggend SCADA systeem van Wonderware. Ook de Historian is van Wonderware. In het SCADA systeem kan een productieroute worden geselecteerd waarmee de verschillende machines van de geselecteerde route softwarematig met elkaar worden verbonden, onder andere voor de synchronisatie van snelheden. Ook de Safety-besturingen van de verschillende machines worden, gecoördineerd door de bovenliggende coördinatie-PLC (ook een S7-1500F), met elkaar verbonden. Zo worden veiligheidssignalen, bijvoorbeeld van een noodstop, door gecommuniceerd naar de verschillende machines, zodat aan alle richtlijnen op dit gebied wordt voldaan. De SCADA omgeving is ingericht volgens de principes van High Performance HMI oplossing.

Goed overzicht

Bij de start van een productierun geeft de operator de zogenaamde ‘route’ in. In de centrale besturing liggen de instellingen opgeslagen van de verschillende kabelsoorten en afmetingen/diktes. Het programmeren van zo’n run gaat dus snel en makkelijk. Omdat alles is gekoppeld aan het SCADA systeem kunnen operators op de schermen, die op verschillende plekken in de fabriek staan, zien hoe de processen lopen. Van eventuele meldingen/alarmen kunnen ze direct zien waar die vandaan komen en hoe daarop gereageerd moet worden. Zeer kritische processen worden bewaakt met vision systemen. Zoals het lassen van de aluminium kabel ommanteling, welk proces continu 2D/3D wordt bewaakt. Alle beelden van de vision camera’s worden opgeslagen voor eventuele latere analyse en track/trace doeleinden.

In de fabriek van TKF in Lochem heeft EKB een prominente rol gespeeld in de totstandkoming van de gehele besturing: safety systemen, de visualisatie en bediening en de archivering. In samenwerking met TKF is het overall concept uitgewerkt. Het doel was te komen tot een centraal bestuurbare veilige fabriek.
Lees meer
Kenmerken van deze case
 • Overall concept voor de besturingslagen

  In samenwerking met TKF is het overall concept voor de besturingslagen uitgewerkt. Het doel was te komen tot een centraal bestuurbare en uiteraard ook zeer veilige fabriek. Naast transportsystemen voor de kilometers lange kabels, de rolbanen met rupsen, zijn er verschillende bewerkingsmachines, waaronder de belangrijke ‘samenslagmachine’. Ook heeft EKB de instellingen van de trekbankbesturing ontwikkeld.

 • Besturing gebaseerd op Siemens S7-1500F

  De centrale besturing is gebaseerd op Siemens PLC hardware, S7-1500F, gecombineerd met een bovenliggend SCADA systeem van Wonderware. Ook de Historian is van Wonderware. Ook de Safety-besturingen van de verschillende machines worden, gecoördineerd door de bovenliggende coördinatie-PLC (ook een S7-1500F), met elkaar verbonden.

 • Gebruik van Machine Vision

  Zeer kritische processen worden bewaakt met vision systemen. Zoals het lassen van de aluminium kabel ommanteling, welk proces continu 2D/3D wordt bewaakt. Alle beelden van de vision camera’s worden opgeslagen voor eventuele latere analyse en track/trace doeleinden.