HomeBusiness casesRecycling met behulp van Machine Vision
Machine Vision

Recycling met behulp van Machine Vision

 

 

Sorteren van metalen

Reukema is op dit moment marktleider op het gebied van recycling van non-ferro metalen (niet ijzerhoudend, zoals koper, lood en aluminium) in Nederland en een belangrijke speler op het internationale toneel. Het bedrijf is gevestigd in Harderwijk en vanuit deze strategische logistieke locatie verzamelt het non-ferro metaalschroot bij lokale inzamelaars in de Benelux, Duitsland en Frankrijk en verkoopt dit vervolgens aan verwerkers en smelterijen, voornamelijk in Europa, China, India, Pakistan en Korea.

Reukema streeft ernaar om één van de meest duurzame bedrijven in de markt te zijn. Hiervoor is het bedrijf enkele jaren geleden een samenwerking aangegaan met de TU-Delft en een aantal andere partners, waaronder EKB, om het sorteren van de verschillende recycle materiaalstromen verregaand te automatiseren. Het doel is om materialen zo zuiver mogelijk te sorteren. Dit betekent niet alleen het scheiden van verschillende soorten metalen, maar ook het sorteren van specifieke metalen op gradatie en kwaliteit. Hiervoor zijn verschillende slimme sensoren nodig met een centrale verwerking en besturing. In de eerste testopstelling was er nog geen centraal systeem om alle data, die door deze sensoren worden uitgegeven, te verzamelen, synchroniseren en om hier conclusies uit te trekken.

Juist hier is de ervaring en expertise van EKB als system integrator helemaal op zijn plek. Sinds 2018 zet EKB zijn kennis in op het gebied van Machine Vision, User interfaces en PLC besturingen om Reukema te bedienen met de technologie die hiervoor nodig is. Op 4 productielijnen is een inspectie station gecreëerd om ongewenste componenten in de materiaalstroom te detecteren. Hiermee kan Reukema zijn doelen behalen op het gebied van het sorteren van non-ferro metalen in capaciteit en duurzaamheid. Om dit te realiseren werkt EKB samen met verschillende partijen zoals machine bouwers, sensor leveranciers en de TU-Delft.

Op dit moment werkt EKB samen met Reukema aan een proof-of-concept sorteersysteem voor aluminium. Het bestaande systeem is hiervoor uitgebreid met verschillende sensoren om precies te kunnen bepalen welke kwaliteit en gradatie het aluminium heeft. De complexiteit van het systeem zit vooral in de hoge snelheid en grotere capaciteit (meer kilo’s per uur).  Het doel is om met behulp van de nieuwste sensor- en beeldverwerking technologieën de output van de materiaalstroom nog zuiverder te krijgen. Grootste uitdaging hierbij is om alle data gesynchroniseerd te kunnen verwerken, dus wat is er op welk moment voorbij gekomen voor welke sensor, zodat je op basis hiervan de kwaliteit en gradatie van het materiaal kunt bepalen.

"In principe kan alles dat met het menselijk oog kan worden waargenomen beter en sneller worden gedetecteerd met een Machine Vision systeem. Maar vooral de integratie met productielijnen, besturingssystemen en industriële robots vereist specifieke expertise die binnen de EKB organisatie beschikbaar is."
Direct contact