HomeBusiness casesMaatwerk Vision systeem voor palletproducent
Machine Vision

Maatwerk Vision systeem voor palletproducent

EKB ontwikkelde een maatwerk Vision systeem voor één van de grootste Nederlandse palletproducenten.

Maatwerk Vision systeem voor palletproducent

Met bijna zes miljoen pallets per jaar is PKF/Post één van de grootste Nederlandse palletproducenten. Sinds kort zijn op de vestigingen in Finsterwolde en Venlo nieuwe Schaaf Kort Installaties in gebruik genomen. Hierin worden houten planken in een volledig automatische productielijn op maat gemaakt tot exacte afmetingen. De ideale basis voor bijvoorbeeld het vervaardigen van houten pallets van een hoogwaardige kwaliteit.

De planken, tot circa 6 meter lang, zijn als een groot pakket gestapeld voordat ze in de productielijn worden ingevoerd. Om dit pakket stabiel te houden en te voorkomen dat het omvalt, worden om de zoveel lagen planken, zogenaamde tussenliggers, geplaatst. Dit zijn dunne en smalle latten die haaks op de lange planken gepositioneerd worden.  Deze latten zorgen zo voor de stabiliteit van het pakket. Een grote vacuümgrijper pakt de bovenste laag van het pakket en plaatst deze planken op de transportband naar de schaafmachine. Eventuele tussenliggers worden mee verplaatst, maar moeten afgenomen worden voordat ze de schaafmachine bereiken.

EKB ontwikkelde een maatwerk Vision systeem voor de detectie van deze tussenliggers zodat de veegmachine enkel en alleen aangestuurd wordt wanneer dat nodig is. Dit voorkomt onnodige bewegingen en optimaliseert de productiecapaciteit.

De afloop van dit gedeelte van de productielijn is als volgt:

  1. Oppakken en overplaatsen bovenste laag planken.
  2. Positioneren van de planken naar inspectie- en veeglocatie.
  3. Vision systeem detecteert vervolgens de aanwezigheid van tussenliggers.
  4. Indien tussenligger(s) aanwezig dan veeg signaal sturen.
  5. Transport van planken naar volgende bewerkingsstap.

Bij natuurlijke producten zoals hout is de variatie oneindig. Er zijn geen twee planken die identiek aan elkaar zijn.  Elke plank en tussenligger heeft een uniek patroon. Het kiezen van de juiste Vision componenten en algoritmen speelden een belangrijke rol in dit project. Dankzij de uitgekiende belichting en camera configuratie wordt een optimaal contrast bereikt en zijn de tussenliggers duidelijk, in beeld, te onderscheiden van de planken.

EKB voerde de Design & Engineering uit voor PKF/Post en installeerde het systeem op locatie. Vanzelfsprekend valt hieronder ook de besturingskast die wij opbouwden vanuit onze eigen werkplaats. Het hart van ons bedrijf is nog altijd de aansturing en integratie van de productielijn. Het ontwerpen van slimme optische meet- en detectiesystemen is waar wij ons dagelijks mee bezig houden.

Machine Vision technologie kan worden ingezet bij inspectie, kwaliteits-, product en procescontroles. Voor deze case ontwikkelde EKB een slim detectiesysteem. Wilt u ook weten hoe u Machine Vision kunt inzetten in uw productieproces, neem dan contact met ons op.
Direct contact