HomeVision en robots voor semi-automatische verpakkingslijn

Vision en robots voor semi-automatische controle-, markeer- en verpakkingslijn

Vision en robots voor semi-automatische controle-, markeer- en verpakkingslijn

Perfecte samenwerking tussen Sanders en EKB

Toen bleek dat een bestaande machine met name op test- en handlinggebied steeds vaker steken liet vallen, werd Sanders Machinebouw erbij gehaald om hier iets beters voor te bedenken. De klant, een internationale producent van hoogwaardige pakkingen en afdichtingen, wenste 100% betrouwbaarheid bij het controleren, markeren en verpakken van seals. Omdat deze doorgaans flexibel en dun zijn en dus sowieso lastig zijn te hanteren, stelde dit de engineers van Sanders Machinebouw voor fikse uitdagingen. Mede met hulp van specialisten van EKB, waarmee Sanders al meer dan een halve eeuw samenwerkt, konden deze uitdagingen worden overwonnen met als resultaat een snelle, flexibel inzetbare en uiterst betrouwbare machine.

“Het zal duidelijk zijn dat die pakkingenfabrikant nogal wantrouwig was geworden om weer een nieuwe machine te laten ontwikkelen,” zegt Rob Habraken (Technisch Accountmanager van Sanders Machinebouw) over de start van het project. “De ellende die de eerste machine had veroorzaakt was natuurlijk ook niet echt bevorderlijk voor het vertrouwen in een goede oplossing. Wij waren er echter heilig van overtuigd dat dit goed op te lossen zou zijn. Onze ervaring als bouwer van speciaalmachines maakte dit vertrouwen gerechtvaardigd. Zeker als je daarbij kunt samenwerken met andere uitgesproken deskundige partners als EKB.

“Bij het ontwikkelen van de bestaande machine voor de fabrikant van afdichtingen en pakkingen was duidelijk iets mis gegaan,” vertelt Marcel van Deursen, Senior Accountmanager bij EKB. “Er zijn bij die fabrikant filmpjes gemaakt waarop duidelijk is te zien dat er pakkingen vervormen, naast de mal vallen en niet goed worden getest en/of gemarkeerd. Het proces werd bewaakt door werknemers die de pakkingen handmatig in de mallen legden en vervolgens het proces in de gaten hielden. Met perslucht werden alle pakkingen en afdichtingen onder druk getest op lekkage. Een goed product werd door een medewerker met een viltstift gemarkeerd. Gezien de werkdruk en de eentonigheid van dit werk was dat uiteraard niet echt fail safe. Ook de markering met viltstift uiteraard niet. En als er, ook na de testfase, zo maar een product uit de mal viel, werd deze voor de zekerheid in de bak met afgekeurde afdichtingen gelegd. Dat betekende product- én productieverlies, terwijl ook het omgekeerde het geval kon zijn, dat een afgekeurde pakking in de doos met goede pakkingen terecht kwam. Klanten van deze pakkingenfabrikant eisen echter onvoorwaardelijke kwaliteit en zero defect, want dan zouden hun producten eenmaal voorzien van een lekkende afdichting immers niet door de eindcontrole komen, wat extra kosten betekende.”

Lees hier het gehele artikel.