HomeBusiness casesTraceability in procesindustrie
EMI (MES/OEE) Voeding

Traceability in de procesindustrie

 • Geautomatiseerd koppelen van administratie en productie door inzet van EMI (MES)
 • Artikel- en voorraadbeheer in EMI
 • Voorwaartse en achterwaartse traceability

Traceability in procesindustrie

Een sluitende traceability van grondstoffen en eindproducten, zowel voorwaarts als achterwaarts. Dit is één van de resultaten van de samenwerking tussen EKB en familiebedrijf Tromp, producent van premixen en likstenen voor dieren. Met name dankzij de implementatie van het door EKB zelf ontwikkelde web-based EMI Manufacturing Execution System (MES).

Premixen zijn mengsels van vitaminen, mineralen, sporenelementen en kruiden. De meeste klanten van Tromp, met name diervoederfabrikanten, nemen hun eigen mengsels en likstenen af, afhankelijk van bijvoorbeeld soort, leeftijd en seizoen. Likstenen bestaan uit zouten en metalen, zoals magnesium, koper en zink. Afhankelijk van omstandigheden, zoals transpiratie of fysiologische veranderingen, kan het dier zelf bepalen op welk moment het extra bouwstoffen wil opnemen.

Automatische uitwisseling

EKB kreeg de opdracht voor het geautomatiseerd koppelen van de administratie en de productie. Eerst werd de inname van de bulkgrondstoffen in de productieautomatisering opgenomen. Daarna implementeerde het EMI Manufacturing Execution System (MES). Tussen de bestaande pakketten Microfas (administratieve automatisering) en Micromix (receptoptimalisatie) vindt met EMI een automatische uitwisseling plaats van artikelen, recepten en orders. De grondstoffen komen binnen in zakgoed, big bag en bulk. Aan elke ontvangen partij wordt een unieke LOT-identificatie gekoppeld. Met het oog op de identificatie krijgen zakgoed en big bag labels met een barcode.

Gedetailleerd

Binnen het productieproces worden veel grondstoffen met de hand bijgestort. Per charge van een mengorder wordt dan handmatig een bijstort voorbereid. Op een HMI wordt gedetailleerd weergegeven welke grondstoffen met welk gewicht afgewogen moeten worden. Nadat de voorbereiding van een bijstort voor een charge gereed is, wordt een label met barcode uitgeprint en toegevoegd aan de bijstortgrondstoffen. Op de bijstortlocatie wordt deze barcode via EMI ingelezen en geverifieerd met de betreffende charge in de menglijn. Bij het afzakken van het eindproduct wordt het geproduceerde artikel voorzien van een nutriëntenlabel. Daarop wordt ook de LOT-identificatie van de bijbehorende charge van de mengorder geprint.

Voorwaarts en achterwaarts

EMI beheert nu de artikelen, voorraden, recepten en het uitprinten van de nutriëntenlabels. Hierdoor is traceability van grondstoffen en eindproducten mogelijk: van uitgebreid zoeken tot het voorwaarts en achterwaarts volgen en vinden van artikelen. Voorwaartse traceabilty wordt gebruikt als een grondstof problemen veroorzaakt in de voederopname van dieren. Met een druk op de knop is te traceren in welke mengorders deze partij grondstof terecht is gekomen. Met achterwaartse traceabilty kan Tromp traceren welke grondstofpartijen in een bepaalde mengorder terecht zijn gekomen.

Door de inzet van EMI is traceability van grondstoffen en eindproducten mogelijk: van uitgebreid zoeken tot het voorwaarts en achterwaarts volgen en vinden van artikelen. Meer weten over EMI? Neem dan contact met ons op.
Meer EMI
Kenmerken van deze case
 • Geautomatiseerd koppelen van administratie en productie

  EKB kreeg de opdracht voor het geautomatiseerd koppelen van de administratie en de productie. Eerst werd de inname van de bulkgrondstoffen in de productieautomatisering opgenomen. Daarna implementeerde het EMI Manufacturing Execution System (MES). Tussen de bestaande pakketten Microfas (administratieve automatisering) en Micromix (receptoptimalisatie) vindt met EMI een automatische uitwisseling plaats van artikelen, recepten en orders.

 • Artikel- en voorraadbeheer in EMI

  EMI beheert nu de artikelen, voorraden, recepten en het uitprinten van de nutriëntenlabels. Hierdoor is traceability van grondstoffen en eindproducten mogelijk: van uitgebreid zoeken tot het voorwaarts en achterwaarts volgen en vinden van artikelen.

 • Voorwaartse en achterwaartse traceability

  Voorwaartse traceabilty wordt gebruikt als een grondstof problemen veroorzaakt in de voederopname van dieren. Met een druk op de knop is te traceren in welke mengorders deze partij grondstof terecht is gekomen. Met achterwaartse traceabilty kan Tromp traceren welke grondstofpartijen in een bepaalde mengorder terecht zijn gekomen.