HomeMet de juiste datakoppeling richting Industry 4.0
Met de juiste datakoppeling richting Industry 4.0

Met de juiste datakoppeling richting Industry 4.0

Bedrijven in de maakindustrie willen zo efficiënt mogelijk produceren, maar ze staan voor grote uitdagingen. Door het personeelstekort is het moeilijk meer mensen in te zetten, en dus moet je voor verbeterde productie je bedrijf anders in gaan richten. Daarbij is het op de juiste manier inzetten van data essentieel.

In een innovatiespecial, die op 21 december 2021 bij het FD verscheen, wordt ingegaan op de toekomst van de industrie en de ontwikkelingen op het gebied van Industry 4.0. Een belangrijk onderdeel van Industry 4.0 is digitalisering. In de maakindustrie wordt een hele hoop data geproduceerd. “Traditioneel werd al die data wel opgeslagen, maar er werd niets mee gedaan”, vertelt Michiel de Lange, algemeen directeur bij EKB. “Maar die data vormt juist de basis voor een efficiënter productieproces. In een productieomgeving gebeurt een hele hoop en het is onmogelijk om dit allemaal te overzien tenzij je de data die geproduceerd wordt op de juiste manier opslaat, analyseert en omzet tot bruikbare informatie.”

Om dat te realiseren begon EKB in 2008 met het bouwen van hun softwareplatform: EKB Manufacturing Intelligence (EMI). Dit is een MES oplossing die real time structurele informatie uit machines en productielijnen verzamelt, beschikbaar maakt en visualiseert op een web-based platform. “Met behulp van artificial intelligence analyseert, kwantificeert en kwalificeert de software de data en wordt in kaart gebracht waar de productieomgeving staat met betrekking tot energieverbruik, efficiëntie en gebruik van grondstoffen. En dat helpt bedrijven dan weer betere producten te produceren.”
Volgens De Lange hebben veel bedrijven namelijk moeite waarde aan hun data mee te geven. “Ze verzamelen de data wel, maar deze wordt niet teruggekoppeld aan operators van hun machines”, vertelt hij. “De eerste stap is het onttrekken van data uit de machines en dit op te slaan op zo’n manier dat daar ook weer analyses op toe te passen zijn. Voor interpretatie van je data heb je echt de koppeling nodig die wij met EMI leveren. Met name omdat onze oplossing real time laat zien wat er moet gebeuren.”

Lees hier het gehele artikel.