HomeEKB tilt haar engineers naar een hoger niveau
EKB tilt haar engineers naar een hoger niveau

EKB tilt haar engineers naar een hoger niveau

Veel bedrijven in de technische sector hebben moeite om hun vacatures in te vullen. Dit is voor EKB niet anders. Omdat ervaren kandidaten zo mogelijk nog schaarser zijn dan junioren, zijn we ons gaan oriënteren op mogelijkheden om startende engineers sneller naar een hoger niveau te brengen. Tijdens onze oriëntatie kwamen we in contact met de MA-IT IA Professionals Academy. De Academy ondersteunt jonge engineers bij het versneld aanleren van bepaalde skills die zij nodig hebben voor het goed kunnen uitvoeren van hun werkzaamheden. Hierbij kan je denken aan techniek en methodieken, zoals het leren plannen, systematisch werken en documenteren. Maar er wordt ook aandacht besteed aan soft skill elementen, want een engineer moet meer kunnen dan alleen goede technische oplossingen bedenken. Hij/zij moet goed in het team passen, een prettige collega zijn en representatief zijn. Tijdens deze korte maar intensieve training worden engineers in een half jaar naar een hoger niveau gebracht, waardoor ze in staat zijn om zelfstandig aan projecten te werken.  In 2021 zijn we met dit traject gestart, eerst met 1 engineer van onze vestiging Beverwijk. Daarna hebben we dit verder uitgebreid naar andere vestigingen. Op dit moment volgen 4 engineers de training of hebben deze inmiddels afgerond. Ook dit jaar zullen we de training aanbieden aan alle nieuwe engineers die bij ons gaan starten.

Linda Beukers (HR adviseur bij EKB) vertelt: “Kennis is één van de kernwaarden van EKB. Wij stellen dan ook hoge eisen aan onze medewerkers en bieden ze graag de kans om het beste uit zichzelf te halen. Deze training helpt junior engineers om sneller aansluiting te vinden bij het niveau van meer ervaren collega’s. Andersom heeft het ook een positief effect op de meer ervaren en langer zittende collega’s, die op hun beurt weer nieuwe vaardigheden leren van hun startende collega engineers. Een win-win situatie dus!”

Twee engineers van EKB over hun ervaringen met de MA-IT Academy:

Noud Blijenburg (software engineer) : “Ik heb het laatste kwartaal van 2021 de IA Professionals Academy van MA-IT afgelegd. Twee á drie dagen per week was ik in Deventer om meer ervaring op te doen met de ISA 88 standaarden, een Functional Design Specification opstellen en een TIA Portal project te programmeren op een overzichtelijke manier. Dit is gedaan aan de hand van een gesimuleerd project. Tijdens de cursus wordt duidelijk hoe een project structureel aangepakt kan worden. Dit pas ik op het moment ook toe in de projecten van EKB. De omvang of complexiteit van een project maakt op deze manier niet meer uit, alles is mogelijk. Overigens weten ze bij MA-IT waar ze over praten, zijn sociaal en zeer flexibel. Hierdoor waren de projecten van de EKB Groep en het traject bij MA-IT goed te combineren.”

Mark Veerman (hardware engineer) : “Als Hardware Engineer begon mijn traject begin september 2021 gedurende drie dagen per week. Het complete traject heb ik als zeer nuttig bevonden zowel technisch als op het gebied van soft skills. De opleiding zorgt ervoor dat de trainee de juiste vragen stelt op de ontwerpvraagstukken. De hardware academy is zo opgezet dat het sterk overeenkomt met een normaal project, alle facetten komen dus aan bod. Het is dus ook logisch dat ik op veel gebieden vooruit ben gegaan als Hardware Engineer. Tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden zijn de geleerde skills direct toe te passen.”