HomeEfficienter schuren en polijsten met een cobot

Efficiënter schuren en polijsten met een cobot

Voor veel bedrijven waar metaal of kunststof wordt verwerkt, is het handmatig schuren of polijsten van deze onderdelen een tijdrovende klus. Vaak is er een aantal of slechts 1 medewerker die over de juiste kennis en ervaring beschikt om de hoogwaardige kwaliteit te leveren die  de (eind)klant vraagt. Wanneer deze medewerker vertrekt, met pensioen gaat of ziek is, heeft dat direct gevolgen voor de productiviteit.

De overstap naar geautomatiseerd schuren en polijsten met behulp van cobot-technologie kan aanzienlijke voordelen bieden in termen van nauwkeurigheid, productiviteit, veiligheid en kwaliteit. Hieronder hebben we 5 belangrijke verschillen op een rij gezet tussen het handmatige proces en geautomatiseerd schuren met behulp van een cobot.

 1. Nauwkeurigheid en consistentie: Wanneer een medewerker moe wordt of nog niet veel ervaring heeft, kunnen er verschillen ontstaan in het resultaat, door bijvoorbeeld variatie in druk, snelheid en bewegingspatronen. Eem cobot voert de taken, mits op de juiste manier geprogrammeerd, met een constante nauwkeurigheid uit, net zo lang als nodig is.
 2. Productiviteit en cyclustijd: Handmatig schuren is erg intensief en moet regelmatig onderbroken worden voor de nodige pauzes. Hierdoor is de productiesnelheid afhankelijk van de snelheid van de medewerker. Door het proces te automatiseren, verhoog je de productiviteit en zijn de cyclustijden korter.
 3. Veiligheid en ergonomie: Het werken met schuurmachines en het maken van repetitieve bewegingen kan zorgen voor letsel of blessures bij medewerkers. De inzet van een cobot zorgt voor minder ergonomische belasting van de medewerker. Daarnaast is een cobot speciaal ontworpen om veilig samen te werken met mensen.
 4. Kwaliteit: Bij het handmatige proces verschilt de kwaliteit van het product per medewerker. Vaak is er achteraf nog een controle nodig om onregelmatigheden te identificeren.  Deze controle is minder noodzakelijk wanneer het proces geautomatiseerd is. Real-time monitoring en aanpassingen zorgen voor een consistente kwaliteit.
 5. Flexibiliteit en aanpasbaarheid: Het aanleren van nieuwe onderdelen of vormen vereist training voor medewerkers en kost tijd. Over het algemeen kan de cobot door herprogrammering snel aangepast worden aan wijzigingen in productiebehoeften. Hiervoor is echter wel kennis van het systeem nodig.

  Door de menselijke factor te combineren met de precisie van cobots, kun je als bedrijf niet alleen de efficiëntie verbeteren, maar ook de werkomstandigheden voor je medewerkers optimaliseren.

  Overweeg je de stap te zetten naar een geautomatiseerd schuurproces, dan kan EKB je hierin adviseren en ondersteunen. Samen kijken we naar jullie doelstellingen en de mogelijkheden om jullie productie te optimaliseren.

  Door het schuurproces te automatiseren, verbeter je je productie en zorg je voor minder belasting van je medewerkers. Hierdoor kan je je medewerkers inzetten voor andere waardevolle taken. Benieuwd of dit voor uw product mogelijk is? Neem gerust contact op!