Artificiële (kunstmatige) intelligentie – of kortweg: AI – wordt steeds vaker toegepast voor uiteenlopende doeleinden. Als vision system integrator krijgt EKB dan ook steeds vaker de vraag om AI te integreren in haar (toch al) geavanceerde vision oplossingen. Bijvoorbeeld in het kader van inspectievraagstukken en voor kwaliteitsdoeleinden. Met alle kennis en ervaring die het bedrijf de afgelopen jaren heeft opgebouwd, zijn de inmiddels 20 (!) specialisten in staat om voor ieder vraagstuk te beoordelen óf AI meerwaarde heeft en hoe dit het beste is te vertalen naar een technische oplossing.
Waar AI vroeger nog een ongrijpbaar fenomeen was, kijkt inmiddels niemand meer op van applicaties als ChatGPT of de manier waarop smartphones beelden herkennen. Ook binnen de vision wereld heeft de AI technologie haar intrede gedaan.
Michiel de Lange is al 17 jaar directeur bij EKB en tevens verantwoordelijk voor de vision afdeling. In de afgelopen jaren heeft hij gezien en ervaren wat AI voor vision kan betekenen. “Het is bij uitstek een technologie die snel kan ‘leren’ op basis van een beperkt aantal beelden. Waar traditionele vision systemen vroeger duizenden beelden nodig hadden om ‘goed’ van ‘fout’ te onderscheiden, kan AI het vaak met enkele tientallen beelden af. Je komt dus sneller tot een werkende en betrouwbare applicatie. Daarbij kun je met AI eenvoudiger de applicatie aanpassen wanneer eisen of situaties veranderen.”
AI is maar een deeltje
Toch waarschuwt juist een expert als EKB dat AI implementeren in een vision systeem géén standaard handeling is. Integendeel. Sébastien Negrijn, manager engineering vision weet: “AI is uiteindelijk maar een klein onderdeel van de oplossing. Het succes wordt bepaald door een veelheid van componenten en factoren waaronder het ingangs(beeld)materiaal, sensoren, communicatie, algoritmes.. Omdat wij binnen EKB al deze aspecten tot in detail beheersen, zijn we in staat een zinvolle, efficiënte en duurzame oplossing te creëren. Al dan niet met AI.”
Negrijn doelt op het feit dat AI niet ‘zomaar’ overal een meerwaarde heeft. Een project waarin de combinatie van vision en AI is beoogd, start daarom altijd met het nauwkeurig vaststellen van de behoefte van de klant. Hierna volgt een quickscan om vast te stellen of AI inderdaad ‘past’ waarna via een haalbaarheidsstudie en een conceptontwerp de oplossing wordt gevalideerd. Negrijn: “Alleen zo kom je tot het systeem met de gewenste snelheid en nauwkeurigheid dat een 100% controle mogelijk bijdraagt aan een output met een hoge kwaliteit en waarde.”
Toepassingen
Inmiddels heeft EKB een veelheid aan toepassingen op de referentielijst staan. Projectmanager en ervaringsdeskundige Robbert Niemans noemt als voorbeeld een bedrijf dat wattenschijfjes verpakt in cilindervormige verpakkingen. “Het materiaal van deze schijfjes is niet altijd homogeen waardoor de kans bestaat dat een aantal schijfjes niet netjes in de verpakking terecht komt. Voor de functionaliteit van het product maakt dat niet uit, maar het staat eenvoudigweg niet mooi en de fabrikant wil alleen cosmetisch perfecte verpakkingen. Onze AI-oplossing – waarvoor veel onderzoek en testen nodig waren – kan inmiddels zeer betrouwbaar beoordelen of een verpakking aan de kwaliteitseisen voldoet. Ook in de agri met zijn diversiteit aan producten die er nooit hetzelfde uitzien, wordt de combinatie vision/AI veelvuldig toegepast.”
Toekomst
EKB is sinds 2018 actief als Vision System Integrator. De bijbehorende afdeling is in die tijd uitgegroeid van drie pioniers tot ruim twintig mensen die dagelijks bezig zijn met vision en AI. Vaak als onderdeel van een groter project. “Eisen worden hoger en claims liggen steeds vaker op de loer”, weet de Lange. “De technologie wordt echter steeds goedkoper en de kennis en ervaring om het optimaal te passen groeit. De vlucht die AI momenteel neemt is derhalve nog niet ten einde en zal de markt steeds beter en verder kunnen ondersteunen.”