Tijdens het Food Tech Event 2025 in de Brabanthallen in Den Bosch benadrukte Tycho Scholtens, Business Developer Vision bij EKB, het belang van veiligheid en kwaliteit als dé belangrijkste ingrediënten van elk voedingsproduct. Machine vision speelt hierin een cruciale rol, omdat het bedrijven helpt deze aspecten betrouwbaar te waarborgen.
In zijn presentatie ging Scholtens in op de voordelen van een vision-systeem ten opzichte van handmatige inspectie van verpakkingen. Drie aspecten springen eruit als het gaat om winst: nauwkeurigheid, snelheid en kosten.
Nauwkeurigheid
Een vision-systeem inspecteert met een consistent hoge precisie. Waar menselijke inspecteurs na verloop van tijd focus verliezen en fouten kunnen missen, blijft een vision-systeem onvermoeibaar en consistent. Bovendien kunnen deze systemen met behulp van kunstmatige intelligentie blijven leren en verbeteren.
Snelheid
Naast hogere nauwkeurigheid biedt automatisering ook een flinke snelheidswinst. Waar handmatige inspectie een bottleneck vormt, kan een geautomatiseerd systeem op volle productiesnelheid blijven controleren. Zo voorkom je dat inspectie het tempo van de hele productielijn vertraagt — wat direct bijdraagt aan een hogere output en omzet.
Kosten
Hoewel de initiële investering in een vision-systeem aanzienlijk kan zijn, levert het op lange termijn kostenbesparing op. Automatisering vermindert de afhankelijkheid van arbeidsintensieve processen en verlaagt zo de operationele kosten.
Brede toepasbaarheid
Vision-technologie wordt vaak ingezet voor labelcontrole, vulgraadinspectie en het controleren van de seal. Maar ook elders in de productielijn biedt het uitkomst. Denk aan kwaliteitscontrole op kleur of afwerking, of het optimaliseren van schilprocessen om verspilling te minimaliseren.