HomeBusiness casesCotemaco – Optimale samenwerking tussen mens en machine
Robotica
Cotemaco - Optimale samenwerking tussen mens en machine

Europees project brengt MKB-bedrijven uit de voedselverwerkende industrie in contact met de integratoren/ technologieaanbieders binnen de wereld van flexibele automatisering en collaboratieve robotica.

Collaboratieve robotica in de voedselindustrie

Food Tech Brainport en High Tech NL zijn partners in het nieuwe Europese project COTEMACO (van het Europees samenwerkingsprogramma Interreg Noordwest-Europa).  Het project COTEMACO richt zich op MKB-bedrijven uit de voedselverwerkende industrie en de integratoren/ technologieaanbieders binnen de wereld van flexibele automatisering en collaboratieve robotica. De opzet van dit project is de toepassingsmogelijkheden van collaboratieve robots te demonstreren en anderzijds de drempels voor de implementatie in de voedingssector te verlagen.

Voor de meeste bedrijven in de food sector wordt het steeds moeilijker aan gemotiveerd productiepersoneel te komen.  De ergonomische en arbo-omstandigheden zijn in deze sector niet altijd optimaal, bijvoorbeeld omdat voedselverwerking vaak in koude ruimtes plaats vindt en voedsel veelal met vlijmscherpe messen bewerkt wordt. Daarnaast kent deze sector een enorme prijsdruk door de hevige concurrentie en macht van de afnemers.

Automatisering met cobots

Om deze problemen heeft hoofd te kunnen bieden is het COTEMACO-initiatief gestart. Met funding vanuit Europa en regionale overheden uit België, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk worden voedselverwerkende bedrijven uitgenodigd kennis te nemen van de mogelijkheden van automatisering met cobots. Een cobot (Collaboratieve Robot) kan veilig naast en met de mens werken in dezelfde ruimte zonder hekwerken of lichtschermen. Indien een onderneming over wil gaan tot implementatie van cobots in zijn productie, kan de ondernemer vanuit COTEMACO begeleid worden in dit traject, kosteloos!

Om inspiratie op te doen over cobots en andere digitale technieken in de productie in de food, en om eigen hands-on ervaringen op te doen met deze technieken, is het field lab Smart Food Processing opgericht bij Food Tech Brainport te Helmond. In dit field lab wordt ook de training en begeleiding verzorgd voor aspecten als arbo, medewerkerstevredenheid en draagvlak in de organisatie, business plan en implementatieplan.

EKB is Cotemaco Technology Provider

EKB is één van de bedrijven die hieraan deelneemt. Samen met Sanders Machinebouw en Yaskawa wordt er een demonstrator ontwikkeld die in het fieldlab te zien zal zijn (zie afbeelding). Yaskawa stelt hiervoor een HC10 cobot ter beschikking, Sanders Machinebouw heeft het ontwerp gedaan en stelt de mechaniek ter beschikking. EKB is verantwoordelijk voor het idee, de bekabeling, de vision techniek en de programmering van de cobot.

Steeds meer producenten in de voedingsmiddelenindustrie zetten robots in in hun productieproces, waardoor de productie stijgt en kosten dalen. Wilt u ook weten hoe u robotica kunt inzetten, neem dan contact met ons op!
Direct contact