Afgelopen najaar opende Twentsche Kabel Fabriek (TKF) een nieuwe fabriek voor de productie van zeekabels in de Eemshaven. De energievoorziening van de machines, de noodstroominstallatie en gebouwinstallaties zijn verzorgd door EKB. Maar liefst 18 intelligente verdelers van Siemens zorgen voor een betrouwbare energievoorziening.
TKF investeerde 150 miljoen euro in de state-of-the-art productiefaciliteit waar zeekabels voor offshore windparken worden gemaakt. De nieuwbouw symboliseert naast de groeiambitie ook de toewijding van het bedrijf om bij te dragen aan een toekomst voor duurzame energie. De fabriek met een oppervlakte van 24.000 vierkante meter heeft een productiecapaciteit van 1.200 kilometer zeekabel per jaar. Ze is gebouwd aan de kade voor zware lading, dichtbij open zee. Er zijn diverse innovatieve technieken toegepast.
Slim en toekomstgericht
Over de energiedistributie is goed nagedacht. Hier heeft EKB als ALPHA-partner van Siemens een adviserende rol in gespeeld. “Wij kennen TKF al lang”, vertelt commercieel manager Henri Antoine. “Toen we hoorden over hun nieuwbouwplannen hebben we contact opgenomen. Hierdoor waren we al in een vroeg stadium bij het project betrokken. De fabriek heeft vier inkomende trafovelden met een hoofdverdeelinrichting 4000A bouwvorm 4A. Wij wilden het hele laagspanningsgedeelte realiseren, de energievoorziening van de machines in de fabriek, de noodstroomvoorziening (UPS) en de gebouwgebonden installaties.”
Op basis van een bestek voor de totale energievoorziening adviseerde EKB de klant om naar de lange termijn te kijken. “Met dit soort systemen moet je jaren vooruit kunnen”, aldus Antoine. “Het is belangrijk om in het ontwerp al rekening te houden met onderhoud. Vermogensautomaten moeten bijvoorbeeld uitrijdbaar zijn zodat servicemonteurs er goed bij kunnen. Wij hebben geadviseerd de ALPHA 3200 verdelers van Siemens te gebruiken. Die zijn gebruiksvriendelijk, goed te servicen én intelligent. Ze kunnen niet alleen de energiestromen meten, maar ook de power quality bewaken. Siemens loopt voorop in digitalisering. Het begint al bij hun installatieautomaten die zichzelf kunnen monitoren en kunnen aangeven wanneer ze onderhoud nodig hebben.”
Snel eerste design maken
Het portfolio van Siemens sluit goed aan bij de visie van EKB. “Wij richten ons op de energietransitie, digitalisering en de krapte aan technisch geschoolde arbeidskrachten. Onze klanten streven naar energie-efficiëntie om de operationele kosten te reduceren en te voldoen aan de wet- en regelgeving. Hiervoor heeft Siemens intelligente oplossingen ontwikkeld. Ook de hoofdverdelers in de nieuwe fabriek van TKF zijn uitgerust met hun PAC-meters voor energiemonitoring.
Voor het opzetten van de onderverdelers heeft EKB de SIMARIS-configurator gebruikt. “Omdat het een nieuwe fabriek is kwamen er tijdens de opdracht nog veel wijzigingen. Dan helpt zo’n configurator enorm. Je kunt er snel een eerste design mee maken en vanuit de configurator kun je makkelijk een EPLAN-tekening maken.”
Logistieke uitdaging
De bouw van de fabriek mocht geen vertraging oplopen aangezien de eerste orders voor zeekabels al geplaatst waren. EKB moest een strakke planning maken om alles tijdig op locatie te krijgen. “Efficiëntie configuratietools en goede levertijden spelen hier een belangrijke rol in. Ook dat was voor ons een reden om voor Siemens te kiezen. Onze collega’s van de vestiging Drachten hebben begin 2024 de eerste verdelers op locatie afgeleverd en daar opnieuw getest. Ook het uitleveren van de overige 17 verdelers is vlot gegaan. Daarmee kon de klant precies op tijd een duurzame productielocatie in gebruik nemen waar hij jaren mee vooruit kan.”